söndag 12 december 2010

Kreativitet


Veckans ämne var kreativitet. Jag läste delar ur boken: Kreativitet en handbok för organisationer och individer av Jan Rollof. Där snackas det om att kreativitet har varit en förutsättning för människans framgång som art. Det snackas om egenskaper som kan kallas kreativa, att några människor är mer kreativa än andra. Den kreativa processen med sju olika rum..

Jan, han vet vad han har gett sig in i. Här får vi veta alla hemligheter om hur man blir en kreativ människa. Nyfiken, entusiastisk och optimistisk är några egenskaper som är viktiga, speciellt nyfikenheten, så bli nyfiken så är du där. När det gäller organisationer kan man göra mer tydliga aktioner för att nå dessa egenskaper.

Man kan rekrytera kreativa individer.

Man kan identifiera sina visioner.

Man kan bygga strukturer för maximal kommunikation och fritt kunskapsflöde.

Man kan säkra flexibilitet i administrativa system och rörlighet i organisationen.

Man kan skapa fasta strukturer för att fånga upp idéer

Man kan se risker och misslyckanden som lärotillfällen.

Och framför allt:

Man kan ge frihet till kreativiteten!

Kreativitet är bara så bra!

Men hur gör jag nu då? om jag vill vara kreativ? jag har ju läst boken liksom. Men jag blir inte kreativ för det, snarare tvärt om. Boken fick mig ju att somna, flera gånger. Jag fick läsa om flera stycken för de fångade inte min uppmärksamhet. Texten och bokens upplägg var helt enkelt inte nog kreativ för mig.

Så vad är det nu jag behöver då för att vara kreativ? och är det inte just det ni lärare vill att jag ska hitta i den här utbildningen?

Jag tror inte jag kan läsa mig till det i alla fall, efter som jag har en naturlig kreativitet så kommer den till mig med jämna mellan rum. Visst kan det ta veckor och månader ibland men så finns det perioder då jag är kreativ för jämnan. En typ av kreativitet föder ju en ny så att börja någonstans i hjärnan med en nyfiken undersökande tanke brukar ge en kedjereaktion.

http://www.learningtoloveyoumore.com/

http://mirandajuly.com/

Miranda July jobbar med att få människor kreativa utan att göra det krystat. Kolla in sidan. (Kajsa om du läser det här så kolla in den andra länken, påminner om din kreativitet).


hej då.