måndag 8 oktober 2012

Ritual

Mitt avstamp och tema kommer att kretsa kring ritualer. Vad är en ritual? När blir något en ritual? En bestämd ordning, ett schema ska följas och göras några gånger på följd. Det är en tradition inom alla religioner och kulturer, men var kommer det ifrån? Medicinmän och naturreligioner blir ett område att utforska för ett svar.




Mystiken i naturen är det som har lockat mig att utforska ritualens magiska kraft. Efter ett eget försök och att av en slump hamna i en spa-ritual bestämde jag mig för att fördjupa mig i detta mysterium. Enligt sidor på Internet är en ritual följande:

"En ritual är en social praktik och handling med symbolisk betydelse, som i viss utsträckning är avskild från den konkreta vardagen genom sitt uttryck att vara stiliserat och formaliserat, ett repetitativt kollektivt beteendemönster. Begreppet ritual används oftast för att beskriva beteendemönster i religiösa sammanhang men kan lika väl omfatta icke-religiösa ritualer."

Jag är också facinerad av schamaner och dess roller, det lite obehagliga men spännande kring en "helig" person. Vem utser den heliga personen och vad avgör? arv? visdom? 

Urbefolkningar som utför naturreligioner har ofta riter där de kontaktar olika naturgudar. Vissa tidiga referenser kommer helt naturligt att plockas från Carlos Castanedas bokserie om Nagualism schamanisk och schamanen Don Juan Mates vilka är baserade på verkliga händelser, mötena sker i Mexico under 60-talet.

Intresserad läs: http://sv.wikipedia.org/wiki/Carlos_Castaneda


Schamanismen kan i praktiken betraktas som animism. Animism är en religiös uppfattning där man tror att naturen är besjälad, till exempel tror man att det finns en naturande i varje sten och växt. Naturen är levande, den består av gudar och andar, och alla delar av kosmos upplevs som förbundna med varandra. Universum består av ett verkligt nätverk av energier, former och vibrationer. Schamanen anses behövas som förmedlare mellan de olika existensplanen. Schamanen har förmågan att i en extatisk trans färdas bland de olika planen för att hämta speciell kunskap från, men schamanen kan också nå denna information genom att i den extatiska transen kalla efter andarna för att få kunskap. Den senare metoden är vanligare i Sydamerika. Schaman betyder på sibiriska "den som ser och den som vet". (http://sv.wikipedia.org/wiki/Shamanism)

Allt detta började med frölundas historia men det var när jag gick in i skogsområdena som jag började fundera. Naturens påverkan på mig och andra människor och djur. En fundering ligger också i offerritualer vs djurfabriker.

Den enda konstnär jag kommer att tänka på nu är Joseph Beys performancekonst, både samtalet med haren och när han är schaman tillsammans med en varg i ett rum i NYC utan att äta på några dygn:

Generellt utmärks Beuys verk av en djup tro på intuitionens makt uttryckt i parallellen mellan konstnärenoch shamanen: båda tillför enkla material en intensiv och potentiellt helande kraft, vilket han betonar iVisa ditt sår (1976).(http://sv.wikipedia.org/wiki/Joseph_Beuys)

Beuys’s most famous Action took place in May 1974, when he spent three days in a room with a coyote. After flying into New York, he was swathed in felt and loaded into an ambulance, then driven to the gallery where the Action took place, without having once touched American soil. As Beuys later explained: ‘I wanted to isolate myself, insulate myself, see nothing of America other than the coyote.’ The title of the work is filled with irony. Beuys opposed American military actions in Vietnam, and his work as an artist was a challenge to the hegemony of American art. (http://www.uiowa.edu/~artlearn/ASJHR/AnimalImagesasaVisuallesson.htm)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar