söndag 12 december 2010

Kreativitet


Veckans ämne var kreativitet. Jag läste delar ur boken: Kreativitet en handbok för organisationer och individer av Jan Rollof. Där snackas det om att kreativitet har varit en förutsättning för människans framgång som art. Det snackas om egenskaper som kan kallas kreativa, att några människor är mer kreativa än andra. Den kreativa processen med sju olika rum..

Jan, han vet vad han har gett sig in i. Här får vi veta alla hemligheter om hur man blir en kreativ människa. Nyfiken, entusiastisk och optimistisk är några egenskaper som är viktiga, speciellt nyfikenheten, så bli nyfiken så är du där. När det gäller organisationer kan man göra mer tydliga aktioner för att nå dessa egenskaper.

Man kan rekrytera kreativa individer.

Man kan identifiera sina visioner.

Man kan bygga strukturer för maximal kommunikation och fritt kunskapsflöde.

Man kan säkra flexibilitet i administrativa system och rörlighet i organisationen.

Man kan skapa fasta strukturer för att fånga upp idéer

Man kan se risker och misslyckanden som lärotillfällen.

Och framför allt:

Man kan ge frihet till kreativiteten!

Kreativitet är bara så bra!

Men hur gör jag nu då? om jag vill vara kreativ? jag har ju läst boken liksom. Men jag blir inte kreativ för det, snarare tvärt om. Boken fick mig ju att somna, flera gånger. Jag fick läsa om flera stycken för de fångade inte min uppmärksamhet. Texten och bokens upplägg var helt enkelt inte nog kreativ för mig.

Så vad är det nu jag behöver då för att vara kreativ? och är det inte just det ni lärare vill att jag ska hitta i den här utbildningen?

Jag tror inte jag kan läsa mig till det i alla fall, efter som jag har en naturlig kreativitet så kommer den till mig med jämna mellan rum. Visst kan det ta veckor och månader ibland men så finns det perioder då jag är kreativ för jämnan. En typ av kreativitet föder ju en ny så att börja någonstans i hjärnan med en nyfiken undersökande tanke brukar ge en kedjereaktion.

http://www.learningtoloveyoumore.com/

http://mirandajuly.com/

Miranda July jobbar med att få människor kreativa utan att göra det krystat. Kolla in sidan. (Kajsa om du läser det här så kolla in den andra länken, påminner om din kreativitet).


hej då.

tisdag 9 november 2010

Didaktik

En liten tillbakablick i teckningsundervisningens historia blev det på måndagen. Ganska spännande men lite monotont för min smak. Intressanta reflektioner till historiens oföränderliga didaktiska kunskaper. Till exempel så fick man ju den där kunskapen om hur man tecknade en ko utifrån en rektangel och den stannade kvar i skolans undervisning i trettio år enligt Alex Sjöholm. Vidare fick vi höra om hur Herbert Reed trodde på "Education through art" alltså så ville han ge barnets fri uttryck sin rätt. Efter andra världskriget var det tydligen viktigt att genom teckning försöka visa att ingen ville att detta skulle upprepas!!! det kanske man ska ta in igen i kursplanen...

Dagen efter med Kernell arbetade vi i grupper med frågor.

Vad uppskattar elever i dag som vi lärare inte ser? Hur ska vi därför möta eller/och fostra dem? och sedan: Formulera ditt lärarcredo.

De vi talade kring blev mycket intressant och sammanfattningsvis något sånt här:

I framtiden skall lärare vara trygga
och i moderniteter inte skygga
Jag ska be eleverna lära mig allt nytt
här är ingen fabrik, det skall vara jämlikt!


teatergestaltning för att öva på respekt
min sårbarhet så lagom synlig
nyfikenhet jag hos eleven väcker
med kreativa tv och dataspel


Och med sokratiska samtal
fast ramen är viktig
både för kreativiteten
liksom för betyg!
Lärare fler
också med intyg!

Uppföljningen av denna diskussion kom på onsdagen. En uppläsning av allas credon lästes upp och placerades i fack, liksom identitet, prioritet, legitimitet och kommunikation. Det var väldigt spännande att höra vad folk ville göra med sin framtid!

Kernell gav oss sedan en liten lektion i hur man har den perfekta lektionen. Det kan ju låta lite som att det är omöjligt. Men faktiskt så fick man några bra tips, som tex sitta lite på katederkanten och se avslappnad ut när eleverna först kommer in i klassrummet, ha blicken stadig och snacka med eleverna i korridoren.

http://rb.se/Pages/default.aspx


Det blev också en del VFU-snack i slutet på veckan och jag var själv ganska nervös men det var skönt att snacka om hur det skulle bli och hur tråkigt det skulle va att inte va i skolan.

lördag 16 oktober 2010

Retorik

Sen var det dethär med retorik. Jag vill verkligen öva mer på det här. Jag tycker det är kul men ovant. Jag skulle önska att vi gjorde det nån mer gång innan VFUn. Jag Önskade jag hade haft en fin lapp med meningar jag kunde retorera när jag presenterade mitt bild spel. Det var dumt att jag inte tänkte på det. Istället sa jag lite random fakta. Men å andra sidan så tror jag inte att jag hade följt min lapps ord. Jag  behövde nog bara tänka lite mer på vad jag ville få sagt och sen säga det som det föll sig. Å tredje sidan så tycker jag att bildspelet talade för sig.

Jag tror det gick fram att "preparera sina egna konstnärsmaterial" och "traditionella tekniker" går att tolka på många olika sätt.

Jag är djupt imponerad av de kreativa Pecha Kuche-bildspelen som Kajsa, Henke, Simon, Charlotte, Erika, Mirjam och några till presenterade.

Skule vara kul med fler liknande uppgifter. Jag hoppas jag blir mer haj på tekniken så jag kan göra coola inzoominingar och fatta hur man får kvar musik, och kan fejda musik.

torsdag 14 oktober 2010

Digital miljö chat och realchat



Jag gick och chattade i ett väldigt anonymt chatrum, försökte vara man men fick inga napp alls. Sen försökte jag vara kvinnlig bilförsäljare 40 år och fick napp hos en 47 årig brittisk mann som undrade om mitt yrke. Det känndes faktiskt jobbigt att ljuga. Jag gillar det inte i verkliga livet och det kändes svårt att göra det dold bakom internets gardin. Många verkar vilja att man ska klä av sig framför kameran. Ja ja det va länge sen jag chatade, men inget jag kommer göra igen på ett bra tag.





Jag försökte mig på att göra min egen FaCeBoOk. Alla vänner i klassen är med i den och de kan byta sin profilbild när de vill, man klistrar bara över. Wallen finns i klassrummet och den är förgänglig och byts ut och uppdateras när man vill. Nästa grej blir att fixa "like" och "dislike" lappar att placera på folks utalanden, kläder, allmänna föremål eller annat smått och gott. JKag är alltså upphovsmannen till Fcebok och man kan chatta när man vill på riktigt utan fördröjning. Kontakta mig för uppdateringar i eran profil tack.

Digital miljö



För veckans uppgift var att socialisera online. Jag har fått mycket utbyte på community of Sweden. Medlemmarna som tagit kontakt med mig är mycket intresserade, så klart eftersom de hare en fetish för Sverige, men kanske för att jag verkar lite intressant också.

Jag gillar uppgiften för det är kul att se hur omfattande nätet är. Hur lätt det r att hitta vänner, fast det visste jag men att jag går ut och hittar fler och inte nöjer mig med gamla facebook.

måndag 11 oktober 2010

Otto och Ove Sernhede

Idag har Otto berättat om sitt projekt med socialtjänsten. Han vill göra en Nils Holgerssons underbara resatolkning i Backa i samarbete med oss och socialtjänsten. Det hela är inte riktigt helt klart för mig hur det kommer att gå till men det lät väldigt intressant när han pratade om det. Jag hoppas det blir givande. VFU frågorna är många nu och jag hoppas min situation löser sig snart.

Eftermiddagen idag var på folkets hus i hammarkullen. Ove Sernhede föreläste om territoriell stigmatisering, ungas informella lärande och skolan i det postindustriella samhället - Göteborg som kunskapsstad. Spännande och många tragiska fakta som visar på en klyftökning som var större än jag anat.

söndag 10 oktober 2010

sokratiska samtal


Vi fick i uppgift att ta med sig en bild efter en tvådagars introduktion till sokratiska samtal. Jag valde en av Andres Serranos bilder från utställningen a history of sex. Jag tycker det är lite svårt med den inledande frågeställningen. Jag vill inte att en eventuellt provecerande bild ska leda alla samtalsdeltgare till samma åsikt. Ett förslag på en frågeställning är "När är det okej att leva ut sina sexuella fantasier?"

Vi hade förra veckan en mycket intressant torsdag med Ann S Pihlgren som föreläste om sokratiska samtal. Jag fick förståelse för vad det innebär och på eftermiddagen fick vi öva i våra seminariegrupper. Det var inte alltid lätt att formulera sig och än mindre lätt att verka som samtalsledare. Under fredagen fick vi en bättre uppfattning, tror jag de flesta kände i min grupp, om hur ett sokratiskt samtal ska gå till. En bra sak var att vi observerade varandra och var aktsamma på hur vi själva bidrog, eller inte, till samtalen.






tisdag 28 september 2010

Blogg tre.

Idag har jag varit på centralbiblioteket med några i klassen och letat mer material till uppgiften. Ja den gick ut på att läsa ner sig i något om utveckling. Jag valde snabbt och har läst en del redan. Jag ville på biblan hitta fördjupning till boken och kom hem med tre böcker. En om ryska revolutionen, en om Trotsky och en om Stalin skriven av Trotsky. Ska jag ta med alla på Fredag? haha. Jag lär ju inte hinna läsa alla. Jag tror jag bara tar med min huvudbok i stället. Å ja en reflektion på den här uppgiften: Jättekul! känns som att jag får utrymme att tillslut fördjupa mig i detta som intresserar mig men som jag inte tagit mig tid till förut.



Nu följer en reflektion på gårdagens diskussion kring fredagens workshop. Det var nog nödvändigt med reflektion i våra seminariegrupper. Vi vet ju inte riktigt vilka vi är heller, vi i gruppen. (Jag hoppas att det blir en tillställning snart så man kan snacka med all ordentligt.) Fredagens workshop klockan tio var kul. Ny för mig och det kändes fritt att jobba fort med många moment. Jag vill aldrig veta vad som väntar. Det känns som det är då jag utvecklas bäst. Reflektioner efter en workshop kan vara trevligt men jag ser det inte som nödvändigt att göra det direkt efter. Jag vill reflektera själv och senare med några andra som också deltog.

Workshopen som följde var svår. Jag upplevde den som ogenomtänkt. Visst började man tänka men man stampade på samma tankar. Annars ett trevligt tema, världsmedborgare.

Den föreläsning som följde om Romernas historia var klockren. Jag fick en mycket större inblick i den romska kulturen och deras tragiska historia. Pinsamt att människor kan besluta om lagar som utesluter en folkgrupp. Ni kan ju börja på folkhögskolan efter ni e klara med HDK. Jag funderar på att läsa en kurs på Agnesbergs folkhögskola, det är den första romska folkhögskolan i norden.

http://www.romadelegationen.se/extra/pod/?id=109&module_instance=1&action=pod_show&navid=109



Marie Lindberg De Geers utställning i Uddevalla gav flera nya intryck. Bland annat har jag funderat mer på min egen roll som människa. Det kommer förstås från flera utställningar och worshops, men hon jobbade mer konkret med självporträtt genom sitt ur klippta ansikte på andra människors kroppar. Det mest fantastiska verket är när Marie användande av Lena Cronqvist originalgrafik klistrar på sina egna ansikten på Lena Cronqvists figurer, skriver under och ställer ut. Stark respons från Lena i ett personligt brev där hon uttrycker sitt missnöje med Maries förstörelse av hennes grafiska blad och hur hon inte kan se detta verk som en respons på hur mycket hon skulle uppskatta Lenas konstverk, Hon ber henne sluta genast. Marie blir dessutom polisanmäld av Lena men får avslag för man anser att hennes konstverk är ett bidrag till metakonsten.



Jag tycker detta är genialt! Jag får en känsla av att Marie söker sin identitet i Lena och visar sin hyllning till henne. Den fantastiska läraren som drog runt oss på utställningen med intressanta frågor kring verken skall ha en djup eloge.

tisdag 21 september 2010

Svenska Akademien Framåt

Blogg två. Sverige går baklänges.

Här är tunneln ner till skjutvallens underjordiska rum.

Jag lyckas inte få länken att komma upp så fint som Fridas youtubeklipp men lyssna. Jag har svårt att tänka på annat än politiken just för tillfället.
http://www.youtube.com/watch?v=O2g5vq1fDTk

Jo, vi hade en intressant workshop igår. Vi delades in fyra och fyra och rotareade till stationer. Vi fick lappar med uppnamingar om hur vi skulle vara inför de andra. det kunde stå: "avslöja inte något", "var dig själv", "bästäm över de andra", var överdivet hjälpsam och favorisera". Det va schysst att spela lite teater. Jag gillade att bestämma. Antar att jag inte vågar det för mycket annars, kanske är jag rädd för att inte bli omtyckt om jag skulle bossa runt folk. Ha ha. Logiskt. Anna gillade faktiskt att bli styrd dock, hon blev mer kreativ tror jag. Jag kanske ska börja ta rollen som ledare ofta. Kan ju testa. Nån som jag får testa på? Anna?

Ja, och sen såg vi filmen "my child could paint that"

fredag 17 september 2010

lördag 11 september 2010

Blogg ett

Workshop - Bosättningar i slottskogen. Vi var hundra procent inne i leken. Ett tillfredsställande sätt att spendera en dag. Ett krav för detta fina skapande var antagligen att inte känna personerna i leken. Jag ska börja leka mer med främlingar.

Workshop - Sten. Likanar en fantasiernas lek. Stenen förvandlades till en teckning föreställande en tonåring som sedan förvandlades till en utvecklad individ med relationer och problem. Kul. Jag känner mig kreativ.

Workshop - Samtidskonst. Wow, kan man få igång diskussioner på denna nivå utifrån en bild och några ord? Jag älskar samtidskonst. Alla borde kika på "Glada abortbarn" av Johanna Rytel:

http://www.dn.se/kultur-noje/med-smak-for-det-svarta-1.641065

http://www.sourze.se/Glada_abortbarn_10459755.asp






Sen får ni inte missa att kolla extra på utställningen på konsthallen i Göteborg. Väldigt bra, väldigt bra hängt och många bra frågeställningar fanns kring flera lite svårtolkade samtidskonstverk. Konstnärerna arbetar gemensamt med identitet.